O projektu BETAi je objavljen članek v priročniku za investitorje Človek v pametni in krožni stavbi 

O projektu BETAi (Blockchain Energetsko Trgovanje z Umetno Inteligenco) je bil objavljen članek S pametnim upravljanjem in samooskrbo do nižjih stroškov za elektriko v priročniku za investitorje ČLOVEK V PAMETNI IN KROŽNI STAVBI.

V nadaljevanju ste vabljeni k branju krajšega povzetka, celoten članek in priročnik pa lahko brezplačno naročite tukaj: www.zelenaslovenija.si/zaloznistvo/prirocnik-clovek-v-pametni-in-krozni-stavbi.

Prav v času izjemno negotovih razmer na trgu z električno energijo se je zaključil BETAi, več let trajajoč projekt v Domu Lenart. Gre za projekt energetskega trgovanja s pomočjo umetne inteligence, v sklopu katerega je dom starostnikov dobil sončni elektrarni, dve toplotni črpalki, baterijski hranilnik električne energije, polnilnico za električna vozila in prezračevalni sistem. S presežkom proizvedene elektrike dom lahko trguje na energetski tržnici SunContract. Na ta način je dom izboljšal energetsko samozadostnost, povečal uporabo obnovljivih virov energije, znižal stroške upravljanja, povečal trajnostno naravnanost in poskrbel za povečano lokalno samooskrbo. Pri tem so bili partnerji osredotočeni tudi na zagotavljanje ugodne bivanjske klime in izboljšanje življenja in dela v tej stavbi.

V projektu so sodelovali DOM LENART d.o.o. in štiri visokotehnološka in socialno napredna podjetja. Cilj je bil razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer to peer (P2P), kar pomeni nakup elektrike brez posrednikov neposredno od proizvajalcev električne energije. Upravljalec platforme je podjetje SONCE energija d.o.o., ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje COMCOM d.o.o. IDRIJA, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje VIRIS d.o.o., razvoj krmiljenja naprav je prevzelo podjetje EUDOM, d.o.o., so.p.. Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oz. storitev ter prenos tehnologij, povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekološko inovativnih rešitev.

Partnerji so s tem projektom dokazali, da lahko s komplementarnim znanjem in visoko razvito tehnologijo objekte, kot je Dom Lenart, nadgradijo do te mere, da ti izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti in se povežejo z drugimi proizvajalci čiste električne energije s pomočjo P2P tržnice, optimizirajo porabo električne energije in ustvarijo prihranke.

Objekt doma starostnikov v Lenartu je tako postal testno okolje za razvoj inovativnih rešitev in model, po katerem lahko podobni domovi in tudi drugi objekti po Sloveniji uredijo svojo energetsko oskrbo, vplivajo na višino stroškov za elektriko in ogrevanje ter prihranke namenijo za dodatne storitve in zaposlitve. Obenem takšni domovi, ki se napajajo z zeleno energijo, že sledijo evropskim smernicam po čim večji samooskrbi in neodvisnosti od razmer na trgu z električno energijo, pa tudi neodvisnosti od političnih in vojnih dogajanj po svetu.