Nov portal za upravljanje z električno energijo

Pri razvoju platforme SunContract imamo v mislih en cilj: omogočiti odjemalcem energije nadzor nad svojimi odločitvami, povezanimi z energijo, in z uporabo blockchaina ustvarili nešteto možnosti. Nekatere možnosti, ki so nastale pri razvoju platforme, vključujejo:

 • neposredni dogovori med odjemalci električne energije (proizvajalci in odjemalci),
 • prenos presežkov električne energije za porabo bližnjim,
 • izbira najprimernejših možnosti obnovljive energije za spodbujanje gospodinjstva/podjetja,
 • večji dobiček za proizvajalce in nižji stroški za odjemalce električne energije, ki bi zdaj lahko opredelili svoje odkupne in prodajne cene in določili ustrezna naročila na našem trgu električne energije.

Največjo oviro do zniževanja stroškov električne energije (potrošniki) na eni strani in izkoriščanja prednosti uporabe trga električne energije SunContract (proizvajalci) na drugi strani je v pomanjkanju časa.

Navdušeni smo, da vam lahko predstavimo naš najnovejši razvoj: portal za upravljanje energije SunContract. Zahvaljujoč razvoju tega portala imajo odjemalci energije, ki nimajo časa za spremljanje in upravljanje svojih dejavnosti, povezanih z energijo, manj dela, saj to prenesejo na trgovce.

Pregled funkcij portala:

1. Nadzorna plošča

Nadzorna plošča bo tako kot vse druge nadzorne plošče na enem zaslonu združila pregled podatkov o strankah ponudnika storitev, pri čemer prikazuje:

 • skupno število aktivnih odjemalcev električne energije, ki jih servisirajo,
 • skupno število potrjenih strank,
 • pooblaščene stranke in
 • tiste, katerih potrditev se čaka.

Ta razdelek bo ponudnika storitev tudi obvestil, če je potrebna posodobitev ali manjkajo sredstva na računu njihovih strank za poravnavo transakcije.

 

 

2. Člani

V tem razdelku bo prikazan seznam strankinih ponudnikov storitev.

V tem razdelku bo tudi navedeno:

 • pregled sredstev na vsakem računu stranke,
 • njihov status registracije in
 • datum registracije na portalu.

V tem razdelku je na voljo gumb za urejanje, da lahko ponudnik storitev posodablja informacije o odjemalcih na portalu.

 

 

3. Pogodbe

Ponudniki storitev lahko v tem razdelku najdejo naročila strank. Oddelek za pogodbe bo vseboval podatke o lastniku števca, ustreznega člana, vrsto pogodbe (proizvodnjo, porabo ali neto merjenje) ter stanje pogodbe.

 

 

4. Skupine

Namen tega oddelka za skupine je poenostaviti naloge ponudnika storitev. V tem razdelku lahko ponudnik storitev razvrsti različne člane v posebne skupine. Na primer lahko svoje stranke razvrsti v skupine gospodinjstev, komercialne stranke in odjemalce industrijskega obsega. To mu lahko nato omogoči skupno vodenje dejavnosti vsake skupine, samo z enim klikom gumba!

Kot primer lahko določi naročilo in ga uporabi za vse stranke, ki pripadajo skupini <<Households>> spodaj:

 

 

5. Tržnica

Tržnica bi lahko pomenila najpomembnejši del na portalu, saj omogoča da lahko ponudnik storitev dostopa do vseh naročil na SunContract Energy Marketplace in se seznanja z naročili, ki jih je vredno sprejeti.

 

 

6. Poročanje in dokumenti

Razdelek »Poročanje« vsebuje poročilo v formatu Excel, ki ga je mogoče naložiti, medtem ko v razdelku »Dokumenti« v meniju obstaja seznam dokumentov, ki jih bo ponudnik storitev potreboval za začetek poslovanja svojega odjemalca.

Na primer, če ima ponudnik storitev potencialnega poslovnega odjemalca, bo moral stranki poslati pogodbo o poslovni potrošnji, da jo podpiše in počaka na potrditev. Enako velja za vse druge vrste strank.

 

 

»Zaenkrat smo s funkcionalnostjo tega portala zelo zadovoljni. Izkazalo se je, da je za naše partnerske ponudnike storitev nepogrešljiva prednost, saj poenostavlja in avtomatizira številne njihove naloge, tako da lahko z lahkoto upravljajo z električnimi dejavnostmi več odjemalcev. Verjamemo, da bo razvoj tega portala ustvaril tudi zaposlitvene možnosti za zainteresirane trgovce.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem strankam, ki so omogočile razvoj tega portala. Posebna zahvala gre Evropskemu skladu za regionalni razvoj Evropske unije ter Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije

– Gregor Novak, direktor podjetja Sonce energija